Per 1 januari 2017 is de KNVB voor het amateurvoetbal niet meer geharmoniseerd met FIFA wat betreft de normering van kunstgras. 2017 wordt een overgangsjaar waarin met alle stakeholders nieuwe procedures en testmethoden zullen worden beschreven, welke 1 januari 2018 van kracht moeten gaan.

Kunstgras voetbalvelden welke aangelegd worden in 2017 moeten staan op de NOC*NSF Sportvloerenlijst. Velden moeten voldoen aan de FIFA One Star, de FIFA Two Star, de FIFA Quality of de FIFA Quality Pro vereisten.

De registratie en beoordeling van een voetbalconstructie (een project) verloopt via het nieuwe registratie- en beoordelingssysteem welke is gekoppeld aan de NOC*NSF Sportvloerenlijst. Dit systeem gaat op 1 maart 2017 live en kan worden gestart vanaf het tabblad 'Sportvloeren in NL'. Op basis van de beschikbare projectgegevens, waaronder het keuringsrapport van het betreffende door NOC*NSF erkende keuringsinstituut, is het aan de KNVB om het project af te ronden, waardoor het keuringsrapport en het NOC*NSF/sportbond certificaat door hen wordt uitgegeven. Dit verloopt niet meer via de FIFA.

Voor vragen kan je terecht bij Patrick Balemans, patrick.balemans@knvb.nl.